Runt om

Linnés Råshult - www.linnesrashult.se

I Linnés Råshult föddes den världsberömde Carl von Linné, en majdag 1707. Carls far Nils, som var präst, hade ett stort växtintresse och växtkunnande som han delade med sig av till sonen. Familjen drev gården i Råshult under hela Carls barndom. Idag är det ett levande kulturreservat som brukas och skötseln görs för att återskapa det landskap som fanns här vid Linnés födelse med sina trädgårdar, åkrar, ängar och utmarker. Under sommaren har man guidningar samt att det finns ett KRAV-certifierat café som serverar hembakat samt en trevlig vegetarisk lunchbuffé. Flera utställningar och aktiviteter sker under säsongen. Öppettider finns på hemsidan.

 

Huseby bruk

Huseby Bruk - www.husebybruk.se

Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i Kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet.

Tiden stannade här för 100 år sedan och du som besökare kan kliva in och uppleva epoken då Joseph Stephens var patron på bruket, då hästarna arbetade tillsammans med statarna och då allt var en egen värld där det som odlades togs tillvara i slottsköket.

Den sista privata ägaren Florence Stephens testamenterade Huseby Bruk till staten vid sin bortgång 1979. Sedan 1982 är Huseby ett publikt besöksmål som bedriver verksamheten i frökens anda enligt uppdraget i testamentet.

 

 

IKEA museum

IKEA Museum, Älmhult www.ikeamuseum.com

IKEA Museum är berättelsen om IKEA. I dåtid, nutid och framtid. Följ med oss från starten i Älmhult och vidare ut i världen. När du vill ta en paus så äter du gott i restaurangen och handlar unika produkter i vår butik. Vi ses i byggnaden som en gång var världens första IKEA varuhus.

Lekoseum

Lekoseum, Osby - www.lekoseum.se

Lekoseum är ett leksaksmuseum med tillhörande café, lekstationer och butik. På Lekoseum visas framförallt de leksaker som har tillverkats lokalt hos många olika underleverantörer och i BRIOs egna fabriker i Osby och Killeberg. Barns lek har sedan mer än ett sekel utgjort en grund för många Osbyföretags inriktning. Under 1900-talet fanns i Osby kommun mer än ett tjugotal olika företag som gav byns män och kvinnor utkomstmöjligheter inom detta område.

På Lekoseum finns flera möjligheter för barn att leka med dagens leksaker och gårdagens barn att minnas svunna tiders lek. Hos oss kan du se utställningar med träleksaker, dockor, spel, och en hel del annat som företaget importerat och sålt på den nordiska marknaden. Museet har flera lekstationer, dessa innefattar bland annat:

  •     BRIO tåg banor och byggsystem
  •     Laga mat, städa eller lek med dockor
  •     3 vånings lekhus
  •     Barbies egna dockhus
  •     Rita & måla
  •     Tomtens värld

Smålandet älgsafari

Smålandet- Markaryd Älgsafari, www.smalandet.se

Safariparken öppnades juni 2004 med syftet att ge allmänheten en möjlighet att komma skogens konung nära in på livet och få en djupare förståelse för dom stora djuren utan att störa deras naturliga beteende. Detta är bara möjligt genom att köra genom parken då älgarna inte uppfattar fordon som något hotfullt. Älgparken är 15 hektar stort med en tre kilometer slingrande skogsväg. Här lever det ca 12 älgar.

I den norra delen av parken går Safarivägen in till Bisondalen. Här lever cirka 10 Amerikanska bisonoxar.

 

Svarta bergen

Svarta Bergens Natur museum - Lönsboda, www.svartabergen.com

1994 invigdes Svarta Bergens naturmuseum. Det drivs av en ideell förening med målsättning att bevara och rusta upp Hägghults nerlagda stenbrott. Man har byggt upp ett naturmuseum för turism med möjlighet för besökande att guidas i en unik miljö med intressant historia, spännande konstverk och en fantastisk miljö.

Kvalitén på diabasen som bryts här tillhör världens främsta, vilket gjort den eftersökt för många användningsområden.

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.